- Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury teplých pokrmů
- Veřejné stravování
- Porce: 1.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 2 |
Olej řepkový | 8 |
Petržel - nať | 1 |
Česnek | 1 |
Brambory zimní | 60 |
Kapusta hlávková | 6 |
Petržel - kořen | 5 |
Mrkev | 6 |
Celer - bulva | 5 |
Voda | 280 |
Mouka pšeničná hladká | 10 |
Cibule | 8 |
Dochucovadla:
sůl, pepř mletý, kmín, majoránka, polévkové koření
Energetická hodnota celkem: 705 kJ
Bílkoviny (g): 3,
Tuky (g): 8,
Sacharidy (g): 21,
SAFA (g): 1,
Cukry (g): 3,
Vláknina (g): 2,
Sůl (g): 2
Postup přípravy
Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na tuku dorůžova, zasypeme prosátou moukou a připravíme světlou zásmažku. Za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou, uvedeme do varu a pozvolna vaříme aspoň 10 minut. Do částečně povařené polévky přidáme očištěnou, na nudličky nebo kostičky nakrájenou částečně vařenou zeleninu, mletý pepř, kmín, majoránku a část dávky soli a za občasného promíchání uvaříme téměř doměkka. Oloupané, na menší kostky nakrájené brambory vaříme zvlášť v mírně osolené vodě do poloměkka, pak je přidáme do polévky spolu s třeným česnekem a dovaříme je. Uvařenou polévku dochutíme polévkovým kořením a důkladně provaříme. Propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při expedici.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.